Article cover image

Krkavče, vas na živi skali

Matjaž

Tour Guide, Koper, Slovenia

| 2 mins read

Krkavče sodijo med najlepše pa tudi med starejše vasi Slovenske Istre. O slednjem pričajo arheološke najdbe na Gradišču pri Škarljevcu in nad vasjo na območju pokopališča. Najstarejše najdbe so iz predrimske dobe, od katerih največjo pozornost vzbuja tako imenovani Krkavčanski (Krkavški) kamen, ki naj bi bil po nekaterih podatkih star kakih tri tisoč let, po drugih pa iz časa 2. stoletja pred našim štetjem. V pisnih virih se Krkavče prvič omenjajo leta 1064 in sicer v listini, s katero je Henrik IV: Bavarski podelil to območje Freisinškim škofom....

Prebivalci so se v preteklosti preživljali s kmetijstvom, živinorejo in trgovino. Pridelke so prodajali v obalna mesta. Žene pa so kruh služile tudi s pranjem perila predvsem tržaškim družinam.

Danes so Krkavče znane predvsem po odličnem oljčnem olju. Za Krkavče nasploh pravijo, da je tu »mati vod ulik doma«. Sredi vasi raste prastara vaška oljka stara preko 800 let! Vas se ponaša s strnjenim vaškim jedrom, značilno arhitekturo in cerkvico Sv. Nadangela Mihaela z izredno zanimivo zgodovino. Celotno vaško jedro je grajeno na skalni gmoti, kjer je večina hiš zaradi tega zgrajena brez temeljev. Krkavče je vas prijaznih ljudi, ki vas bo gotovo navdušila!

V kolikor bi si želeli to vasico spoznati od blizu, priporočamo, da se odpravite na Izlet v Krkavče in okolico