Article cover image

Krkavče in legenda o zlati kozi

Nina

Tour Guide, Koper, Slovenia

| 2 mins read

Krkavče so zelo stara vas v zaledju Kopra nad reko Dragonjo. Zgrajena na živi skali polna zanimivosti in skrivnosti še iz daljne preteklosti.

Že od davnih časov je v oklici Krkavč na neznanem kraju bil zakopan zaklad, ki je buril duhove, domišljijo in radovednost tamkajšnjih prebivalcev. Ta skriti zaklad je bila zlata koza, starodavni simbol Istre. Mnogi so jo leta in leta iskali in iskali, da bi obogateli, a zaman. Hudič je namreč nad zlato kozo obesil težak mlinski kamen zvezan z vrvjo in skrbno bdel nad njim. Če bi se kdo približal zakladu, bi hudič prerezal vrv in kamen bi pod sabo iskalca dobesedno zmečkal.

Leta 1728 je v Krkavče prišel opravljat službo božjo duhovnik Štefan Umer. Tamkajšnja cerkev je bila takrat majhna, vlažna in v slabem stanju. Odločil se je, da jo porušil in zgradil novo, večjo. To pa ni bilo lahko. Dobil je vsa potrebna dovoljenja, manjkal pa je denar. Med iskanjem le-tega je župnik Umer slišal govorice o skritem zakladu. Odločil se je, da ga poišče. In uspelo mu je najti skriti zaklad. Ko se mu je približal pa je hudič že pripravil škarje, da z njimi prereže vrv na kateri je visel mlinski kamen in ga tako pokoplje pod sabo. V tistem trenutku pa se je iz bližnje Nove vasi, kjer je bila čudodelna Mati Božja, zaslišal močan lajež psov, ki je tako prestrašil hudiča, da je nemudoma zbežal. In tako se je župnik lahko polastil skritega zaklada oziroma zlate koze. Na skrito jo je nesel prodati v Trst in zanjo prejel veliko denarja, da je z njim lahko zgradil novo, današnjo veliko in lepo cerkev. Dograjena je bila leta 1738, posvečena pa je sv. Nadangelu Mihaelu, ki goduje 29. septembra. Na ta dan njemu v čast pripravijo v Krkavčah veliko slavje.

Klikni > Izlet v Krkavče