Article cover image
Buddha

Храмът на зъба в Канди

Kandy-Sri Lanka
KLM 9 Holidays

Tour Guide, Colombo, Sri Lanka

| 1 mins read

Image title

Канди е най-големият град в хълмистата област на Шри Ланка (Country Hill), културен център на острова и свещено място за будистите. Тук се намира Храмът на зъба, където се предполага, че се пази зъб на Буда. 

Зъбът на Буда е една от най-почитаните будистки реликви. Смятало се е, че притежава магически сили и който го притежава, ще властва над страната. Легендите разказват, че този зъб бил трайно пренесен тук в косите на една принцеса, която успяла да го грабне от горящата клада с тленните останки на религиозния водач. Хиляди будисти от цял свят посещават храма всяка година заради важното му религиозно и културно значение. Тук се провежда и най-големият религиозен празник на Шри Ланка – Канди Есала Перахера. Празненаствата продължават десет дни през юли и август, и завършват в нощта на пълнолунието, като най-важното събитие в тях е шествието на барабанчици, танцьори и слонове, водено от мъжки слон на гърба с балдахин, в който има копие от свещения зъб на Буда. 

Веднъж попаднал сред тези невероятни будистки храмове, не можеш да останеш безразличен към тяхната красота и одухотвореност. Дори и само фактът, че в храмовете се ходи бос, те зарежда с хубава енергия, свързва те с красивата природа на острова и освобождава духа ти, независимо дали си вярващ или просто търсещ.