Article cover image

Ansi - Alpska Venecija

Jasmina

Tour Guide, Novi Sad, Serbia

| 4 mins read

Ukoliko se tokom zimske ski-sezone uputite ka francuskim Alpima, vredelo bi posetiti Ansi (fr. Annecy), jedan od najšarmantnijih gradova u istočnoj Francuskoj u regionu Rona-Alpi. Ansi je glavni grad departmana Gornja Savoja, a leži na obali istoimenog jezera i na samo 40-ak km od Ženeve (Švajcarska) i 140km od Liona (Francuska).

Smešten na 458m nadmorske visine, Ansi poseduje mešavinu različitih podneblja Francuske, savršeno uklopljenih u jednu celinu.  Romantični ambijent ovom mestu daje srednjevekovna arhitektura, reka Tiu (fr. Thiou), jezero Ansi (fr. Lac d’Annecy), kanali, mostovi, uske uličice, cveće i snegom prekriveni planinski vrhovi. Ansi često nazivaju „Alpskom Venecijom“, upravo zbog mnogobrojnih kanala koji prolaze grad. Nekoliko izuzetnih građevina koje izlaze iz kanala i reke koja se uliva u jezero posetioce uglavnom ostavljaju bez daha.

Jezero je poseban vizuelni doživljaj i Francuzi ga jednostavno nazivaju Le Lak (jezero). Tokom leta se može kupati u njemu, a plaže su izuzetno lepo uređene. Boja vode je azurnoplava, pa na trenutak izgleda kao da se boravi pored mora. Na ušću gradske reke u jezero nalazi se Most ljubavi (fr. Pont des Amours), idealno mesto za zaljubljene. Jezero sa leve strane okružuju planinski vrhovi Mont Veyrier (1299m) i impozantni Tournette (2351m), dok se sa desne strane iznad jezera uzdižu Le Semnoz(1699m), Roc Boeufs (1774m) i La Sambuy (2198m).

Imperial Palace ne predstavlja samo luksuzni hotel na obali jezera, već i kazino i kongresnu dvoranu. Sa terase ovog kompleksa može se uživati u pogledu na jezero dok svež planinski vazduh i miris ruža ispunjavaju vazduh.

U starom delu grada se nalazi jedna od najfotografisanijih građevina u Francuskoj, stari zatvor (fr. Palais de L’Ile). Ovo zanimljivo zdanje izgrađeno je na prirodnom stenovitom ostrvcetu tokom srednjeg veka. Zatvor koji neobično podseća na brod koji plovi rekom Tiu ka jezeru, otvoren je za posetioce, a cena ulaznice staje 3,70 €.

Posebnu čar Ansiju daje zamak (fr. Château d’Annecy) iz 13. veka koji se nalazi na uzvišenju, u starom delu grada. Iako u ovom zamku nisu živeli ni prinčevi, ni princeze izuzetno je zanimljiv za obilazak. 

Deo zamka je rezervisan za privremene postavke, dok stalnu postavku čini kolekcija umetnosti i istorije Ansija i alpskih jezera. Cena ulaznice je 5,20 €. Sa vidikovca se pruža fantastičan pogled na grad i jezero.

U zanimljivom planinskom okruženju Crêt du Maure nalazi se bazilika Visitation. Ukoliko prilazite Ansiju iz bilo kog pravca, primetićete zvonik bazilike izgrađene u prvoj polovini 20. veka.

U gradu se nalazi veliki broj crkava, fontana, zanimljivih radnjica... Standard u Ansiju je izuzetno visok. Mnogi stanovnici ovog francuskog gradića rade u Švajcarskoj i s toga su cene u gradu ekvivalentne onima u Švajcarskoj, a ponekad i malo više. Osim odličnih večera u restoranima, u malim porodičnim prodavnicama Ansija mogu se kupiti i izuzetni kozji žuti sirevi koji su vrhunskog kvaliteta i jedinstvene arome.

  

Info Ansi:

Nalazi se u... Istočnoj Francuskoj u regionu Rona-Alpi; departman Gornja Savoja

Stanovništvo... Ansi je gradić u kojem živi oko 50.000 stanovnika

Kako stići... Švajcarska avio-kompanija Swiss AirLines ima redovne letove između Beograda i Ženeve po izuzetno povoljnim cenama za Economy Light klasu (od 47€)

Dokumenta... Potreban je novi biometrijski pasoš Srbije.

Klima...  Minimalna prosečna dnevna temperatura tokom zime -3°C, maksimalne prosečne temperature tokom leta 26°C

Vremenska razlika... Nema vremenske razlike između Srbije i Francuske

Jezik... Francuski.

Novac... Zvanična valuta je euro.

Smeštaj... Hotel Splendid 3*, Mercure Annecy Centre 4*, L'Impérial Palace 4*

Informacije... https://en.lac-annecy.com/  https://musees.agglo-annecy.fr/  https://www.annecy-town.com/

Kako se kretati... U centru Ansija se nalazi glavna autobuska i železnička stanica odkle se možete kretati TGV-om ili autobusom u željenim pravcima. Autobusom se iz Ženeve do Ansija stiže za 1H40 (red vožnjehttps://www.frossard.eu/plans_lignes_fr.phtml)